Lista di divinitati

Sta lista di divinitati cumprenni tutti li nomi di li divinitati di tutti li riliggiuni, culturi e mituluggìi.

Divinitati abnakiModifica

Divinitati abburìggini australianiModifica

Divinitati africaniModifica

Divinitati anglusàssuniModifica

Divinitati akambaModifica

Divinitati akanModifica

Divinitati ashantiModifica

Divinitati aztechiModifica

Divinitati baha'iModifica

Divinitati buddistiModifica

Divinitati bushongoModifica

Divinitati di li Cananei e Finici e d'àutri pòpuli di la PalistinaModifica

Divinitati cèltichiModifica

Divinitati chippewaModifica

Divinitati cinìsiModifica

Divinitati creekModifica

Divinitati cristianiModifica

Divinitati dacîModifica

Divinitati dahomeyModifica

Divinitati dinkaModifica

Divinitati ebbràichiModifica

Divinitati efikModifica

Divinitati eggizzîModifica

Divinitati etruschiModifica

Divinitati fìnnichiModifica

N'arrivaru picca ducumenti supra li nomi di li divinitati fìnnichi; lu siguenti è un riassuntu di li divinitati chiù mpurtanti.

  • Ukko
  • Rauni
  • Tapio
  • Mielikki
  • Pekko - (o Peko) diu o divinità (sessu ignotu) dî campi e di l'agricultura
  • Ahti - (o Ahto) diu dî currenti, dî laghi e dû mari
  • Otso - figghiu d'un diu, reghi dâ furesta la cui forma tirrena è l'ursu
  • Tuoni - dea dî Ìnfiri
  • Perkele - un diu dâ Lituania, sìmili a lu "diàvulu"
  • Jumala - n'ìdulu matiriali, n sèquitu lu nomu dû diu cristianu

Divinitati giappunisiModifica

Vedi anche Kami

Divinitati grechiModifica

Lista di li divinitati grechi

Divinitati guaranìModifica

Divinitati haidaModifica

Divinitati ho-chunkModifica

Divinitati hopiModifica

Divinitati huronModifica

Divinitati iboModifica

Divinitati incasModifica

Divinitati induistiModifica

arcuni di li chiù mpurtanti Deva:

Divinitati inuitModifica

Divinitati iroquoisModifica

Divinitati musurmanaModifica

Divinitati isokoModifica

Divinitati khoikhoiModifica

Divinitati kungModifica

Divinitati kwakiutlModifica

Divinitati lakotaModifica

Divinitati latvianaModifica

Divinitati lotukoModifica

Divinitati lugbaraModifica

Divinitati lusitaniModifica

Li dei Lusitani (o Anticu-Portughisi) hannu statu misi n rilazzioni cu chiddi di li nvasura, sia Celti chi Rumani. Lu pòpulu lusitanu aduttau li culti di tutti li dui civiltati, nfluinzànnuli cu li propi cridenzi. Arcuni divinitati lusitani fineru pi èssiri aduttati di li Rumani.

Divinitati mayaModifica

Divinitati mesuputàmichi (Divinitati babbilunisi)Modifica

  • Anshar - patri di lu celu
  • Anu - diu di lu paradisu chiù àutu
  • Apsu - lu capu di li dei e di l'ocèani
  • Ashur - diu nazziunali di l'Assiri
  • Damkina - dea matri
  • Ea (mitologia) - diu di la sapienza
  • Enlil - diu di l'attimusfera e di li timpesti
  • Enurta - diu di la guerra
  • Hadad - diu di la timpesta
  • Ishtar - dea di l'amuri e dea guirriera
  • Kingu - maritu di Tiamat
  • Kishar - patri di la terra
  • Marduk - diu nazziunali di li Babbilunisi
  • Mummu - diu di li negghi Nabu - diu di l'arti scribbali
  • Nintu - matri di tutti li dei
  • Shamash - diu di lu suli e di la giustizzia
  • Sin - diu di la luna
  • Tiamat - dea dragu

Divinitati navahoModifica

Divinitati nòrdichiModifica

  • Abigor - Signuri dimunìacu di la guerra
  • Aegir -
  • Baldr - Diu di lu suli, di la luci, di la primavera, di la biddizza e di la giustizia
  • Bil - Diu di lu voscu e di la crèscita
  • Bragi - Diu di l'arti oratoria
  • Eastre - Dea di la primavera e di l'arba
  • Forseti - Diu di la giustizzia e di lu dirittu, jùdici di li òmini e di li dei
  • Fosta - Dea di lu jardinu e di l'agricultura
  • Freyr -
  • Freya -
  • Frigg - Prutittrici di lu matrimoniu
  • Heimdallr - Diu di la luci, di l'arba e di lu jornu e guardianu di lu ponti Bifröst
  • Hel -
  • Hodur - Diu di lu scuru, lu diu orvu
  • Hönir - Diu di la forza di spìritu, di l'acqua e di l'annu e di li nùvuli
  • Idun - Dea di la giuvintuti e di la firtilitati
  • Lofn -
  • Loki - Diu di lu focu, di li minzogni e di la finzioni, richiamaturi di lu mali
  • Magni - Diu di la forza
  • Modi - Diu di lu curaggiu
  • Niord -
  • Odin - Patri di li dei, Diu dâ morti in battagghia, dâ saggizza, di l'èstasi e dâ puisìa
  • Saga - Dea dâ storia e dâ puisìa
  • Sif - Dea dû raccortu
  • Skadi - Dea dâ caccia, dî muntagni e dû nvernu
  • Snotra - Dea dâ saggizza, dî virtuti e di l'aducazzioni
  • Sol - Dea dû suli
  • Syn - Dea dâ giustizzia e dâ virità
  • Thor - Diu di lu tronu, di li timpurali e di lu tempu atmosfèricu, di lu travagghiu e di lu cummattimentu
  • Tyr - Diu di la guerra, di li nòbbili, di lu celu, di la vittoria, di li riunioni; diu di li Sàssuni
  • Ullr - Diu dû nvernu, dâ pàsculi, cacciaturi e arcieri supra li sci
  • Vali - Diu dâ natura
  • Vidar - Diu dâ natura e dû voscu, dâ minnitta e dû silenziu
  • Vör - Dea dû matrimoniu, dâ fidiltà dî cuntratti e di l'amuri

Divinitati muderni occidintali (kitchen gods)Modifica

Oltri a li àutri divinità già alincati ntâ lista, ci sunnu tanti èssiri mitulòggici minuri di cui si parra spissu ntâ muderna cultura occidintali ca ponnu èssiri prisi n cunzidirazzioni cchiù o menu seriamenti. Sti ntità vennu cumunimenti chiamati Kitchen Gods in ngrisi (Divinità da cucina in talianu).

Divinitati pawneeModifica

Divinitati pigmeiModifica

Divinitati pulinisianiModifica

Vedi anche Menehune

Antichi divinitati prussianu/bàltichiModifica

Riliggiuni abbràmichiModifica

Vidi puru santu, patriarca, Messìa e Prufeta.

Divinitati rumaniModifica

  • Apollu
  • Aurora - dea di l'aurora
  • Bacco - diu dû vinu (Grecu Baccu o Dionisu)
  • Bellona - dea dâ guerra mparintata cu Marti
  • Bona Dea - dea lu cui cultu era esclusivu dî fìmmini
  • Caco - figghiu di Vulcanu
  • Carmente - divinità ca prutiggìa li parturienti
  • Cerere - dea dî ricorti (G. Demetra)
  • Concordia - spìritu di l'armunìa dâ cumunità
  • Conso - diu dâ terra e dâ firtilità
  • Cupido - diu di l'amuri (Gr. Eros)
  • Diana - dea dâ caccia (G. Artemide)
  • Dis Pater - diu dû munnu suttirràniu (G. Ade)
  • Egeria - dea dî nàsciti e dî surgenti
  • Epona - dea dî cavaddi e dî muli
  • Esculapio - diu dâ midicina
  • Fauno - na divinità dâ natura (G. Pan)
  • Feronia - na dea dâ firtilità
  • Flora - la dea ca facìa ciuriri àrbuli e chianti
  • Fortuna - dea dû casu e dû distinu
  • Furie - èranu la pirsunificazzioni dâ malidizzioni e dâ vinnitta punitiva (G. Erinni)
  • Giano - diu bifrunti dî nizzi e dî fini
  • Giove - primu diu (G. Zeus)
  • Giunone - prima dea, matrimoniu (G. Giunone)
  • Giuturna - dea dî fonti e dî funtani
  • Lari - spìriti prutittura
  • Liber - diu dâ ficunnità e dû vinu (G. Bacco)
  • Luperco - divinità pasturali nvucata a prutezzioni dâ firtilità
  • Maia - la "dea bona", primavera
  • Marte - diu dâ guerra (G. Ares, ma cunnutatu cchiù pusitivamenti)
  • Mercurio - missaggeru dî dei (G. Hermes)
  • Minerva - dea dâ sapienza, civiltati (G. Atena)
  • Muse - figghi fìmmini di Zeus e Mnemosime
  • Nettuno - diu dû mari (G. Poseidone)
  • Nike - la pirsunificazzioni dâ vittoria, figghia di Pallante e dâ ninfa Stige
  • Opi -
  • Ore - figghi fìmmini di Zeus e di Temi
  • Pale - divinità rùstica dâ terra
  • Penati - Divinità prutittrici dâ famigghia e dû fucularu dumèsticu
  • Pico - divinità itàlica dî campi e dî selvi
  • Plutone - diu dî ìnfiri (G. Ade)
  • Pluto - diu dâ ricchizza
  • Pomona -
  • Portuno - divinità ca prutiggìa li porti e li porti dâ cità
  • Priapo - figghiu di Dionisu e di Afrodite
  • Proserpina - riggina dî ìnfiri (G. Persefone)
  • Robigus - era lu geniu dâ "rùggini", malatìa dû granu
  • Roma - divinità ca pirsunificava lu statu finu dû II sèculu a.C..
  • Rumina - era la dea ca vigghiava supra li giòvani matri ca allattàvanu li figghi
  • Saturno - patri di Giovi (G. Crono)
  • Silvano - diu dî selvi e dî campagni
  • Tellus - dea d l'alma terra, prutittrici dâ ficunnitati dî matrimoni, dî morti, e dâ stabbilità dâ terra
  • Tiberino - diu dû Tevere
  • Urano - patri di Saturnu
  • Vaticano - era lu spìritu nume ca grapìa la vucca a lu nnunatu, pirmittènnuci d'emèttiri lu primu vaggitu
  • Venere - dea dâ biddizza (G. Afrodite)
  • Vesta - dea dû cufularu dumèsticu (G. Estia)
  • Vulcano - diu dâ fucina (G. Efesto)

Divinitati salishModifica

Divinitati nuràggichiModifica

Divinitati sardi, appartinenti a lu pòpulu nuràggicu, 'n parti dirivati di li dei Finici.

  • Janas - dea di la morti
  • Maymon - diu di l'Adi
  • Panas - dea di la riproduzzioni (fìmmini morti di partu)
  • Thanit - divinità di la terra e di la firtilitati

Divinitati senecaModifica

Divinitati sicilianiModifica

Divinitati slaviModifica

Divinitati sumeriModifica

Vidi puru Annuna e Tradizzioni liliana

Divinitati tracîModifica

Divinitati tumbukaModifica

Divinitati ugaritModifica

  • El - lu patri di li dei
  • Haddu - chiamatu puru Ba‘l, diu di l'acqua di celu e di la timpesta.
  • Dagon - diu di la terra
  • Athirat - divinitati matri
  • ‘Anat - divinitati di la guerra
  • ‘Athtart - divinitati di la fertilitati
  • Yaw - diu di lu mari
  • Mot - diu di la morti

Divinitati yorubaModifica

Divinitati zulùModifica

Divinitati zuniModifica


separatore

Riliggiuni
Ateismu - Agnosticismu - Monoteismu - Politeismu - Enoteismu - Panteismu - Animismu
Buddismu | Cunfucianismu | Cristianèsimu | Ebbraismu | Giainismu | Innuismu | Islam | Shintuismu | Tauismu | Zoruastrismu
Diu - testi sacri - cleru - eresia - mituluggia - lista di divinitati